Ter Bezi İltihabı Belirtileri ve Tedavisi
13 Temmuz 2024

Ter Bezi İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Ter Bezi İltihabı

İnsan vücudunda terleme fonksiyonlarını gerçekleştiren ter bezleri bulunmaktadır. Bu bezler "Apokrin" ve "Ekrin" olmak üzere ikiye ayrılır. Apokrin ter bezleri koltuk altı, göğüs kafesi ve göz kapaklarında bulunurken, ekrin ter bezleri avuç içi, ayak tabanı ve saç diplerinde yer alır. Ter bezleri, alt deride bulunur ve ter salgılayan bu bezler iplik yumağına benzer. Genellikle bir kanal vasıtasıyla dışarı açılırlar. Ter bezleri, silindirik hücrelerden oluşan bir epitelyum yapısına sahiptir ve çevrelerinde çok sayıda kılcal lenf damarları ile kaplıdırlar. Bu rahatsızlık, ter bezlerinin iltihaplanması sonucu ortaya çıkar. Özellikle koltuk altı ve vücudun kasık kısmında görülür. Erkeklerde ve kadınlarda aynı oranda görülebilir. Ter bezi iltihabı genellikle kıl kökünün iltihaplanması ile meydana gelir. Öncelikle küçük bir apse olarak başlangıç gösterir, ancak ilerleyen zamanlarda daha fazla tekrarlayan bir şekil alır. Bu aşamadan sonra oluştuğu bölgede bazı yaralara neden olabilir.

Bu hastalığın erken dönemlerinde lezyonlar şişer ve apse haline gelir, ve zaman içerisinde kendiliğinden drene olarak akarlar. Ancak bu iltihaplı apseler akıtılsa dahi belirli bir süre sonra iç kısımları yeniden oluşmaya başlar. Bu durumda apselerin içi tekrar oluştuğunda, kıl kökü iltihabı olarak ortaya çıkar. Aynı bölgede tekrarlayan iltihaplanmalar, apselerin çevresinde lezyonlar oluşturur ve bu lezyonlar birbirleri ile birleşme eğilimi gösterir. Bu sebeple ter bezi iltihabı, aşırı terleme ve havasızlık gibi faktörlerden kaynaklanabilir. Bazen yağ bezlerinin sıkıştırılması sonucunda da gelişim gösterebilir. Bu nedenle, iltihaplı apselerin akıtılıp yeniden oluşması halinde, o bölgedeki derinin kalınlaşmasına yol açar ve ağrılarla birlikte yara izlerinin meydana gelmesine neden olur.

Ter Bezi İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Ter bezi iltihabının belirtileri şunlardır:
  • Şiddetli ağrılar: Bu ağrılar hastalığın ilerlemesine bağlı olarak giderek artar ve rahatsızlıklara sebep olur.
  • Koltuk altında iltihap: İltihap aşırı şekilde büyürse, bir delikten dışarı akar.
  • Koltuk altında sertlik: İltihabın büyüklük derecesine göre değişkenlik gösterir ve hissedilebilir.
  • Yağ bezlerinin iltihaplanması: Kıl köklerinde bir çeşit sivilce oluşur ve dokuya yayılır.
  • Düğümlenme ve sertleşme: İlk zamanlar mercimek büyüklüğünde düğümler şeklinde başlar, zamanla derinleşir, apse olur, deri rengi koyulaşır ve ağrı artar.

Ter Bezi İltihabı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Antibiyotikler

Bakteri kaynaklı olan kıl kökü iltihabında cilde fusidik asit ya da mupirosin gibi antibiyotik kremler sürülebilir. Şiddetli ya da sürekli yenilenen ter bezi iltihabında, fluklosasilin ya da eritromisin gibi antibiyotik haplar tedavide tavsiye edilmektedir.

Ketokonazol

Maya kaynaklı kıl kökü iltihabında flukonazol, itrakonazol gibi ketokonazol içeren kremler, şampuanlar ya da haplar kullanılabilir.

Virüs İlaçları

Virüs kaynaklı olan kıl kökü iltihabında asiklovir, valasiklovir ya da famsiklovir ilaçları 10 günlük kullanımları önerilir.

Kurtçuk İlacı

Kurtçuklardan kaynaklanan vakalarda permetrin kremler kullanılabilir. Ayrıca malatiyon gibi losyonlar da önerilmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Özerkmen

12 Temmuz 2024 Cuma

Bu ter bezi iltihabı ne kadar sık tekrarlıyor? Özellikle koltuk altında sertlik ve şiddetli ağrılar yaşıyorum, bu belirtilerle yaşayan başka kişiler var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Özerkmen, ter bezi iltihabı (hidradenitis suppurativa) bazı kişilerde sıkħa tekrarlayabilir ve bu durum oldukça rahatsız edici olabilir. Koltuk altında sertlik ve şiddetli ağrılar yaşaman bu hastalığın tipik belirtileri arasında yer alıyor. Benzer şikayetleri olan başka kişiler de var ve bu durum sosyal yaşamı etkileyebiliyor. Bir dermatoloğa danışmanı ve uygun tedavi yöntemlerini görüşmenizi tavsiye ederim. Geçmiş olsun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Beze Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Beze Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Böbrek Üstü Bezi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Böbrek Üstü Bezi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Tükürük Bezi Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Tükürük Bezi Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Kasık Lenf Bezleri Belirtileri ve Tedavisi

Kasık Lenf Bezleri Belirtileri ve Tedavisi

Tiroid Bezi Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Tiroid Bezi Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Beze Tarifi ve Malzemeleri

Beze Tarifi ve Malzemeleri