Kafada Yağ Bezesi Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Kafada Yağ Bezesi Belirtileri ve Tedavisi

Kafada Yağ Bezesi

Kafada oluşan kistler genellikle yağ kistidir. Bu kistler, görünüm olarak yağ bezelerine benzese de bazı farklılıklar gösterir. Yağ kistleri, kıl diplerindeki yağ bezelerinin tıkanması sonucunda oluşur. Yağ bezelerinin meydana gelmesi, yağ hücrelerinin kontrolsüz şekilde büyümesiyle ilişkilidir. Bu kistlerin büyüklükleri birbirinden farklı olabilir ve genellikle ameliyatla çıkarılması önerilir. Tekrarlamaması için yağ bezesinin olduğu bölgenin iyice temizlenmesi ve kapsülleriyle birlikte alınması gerekmektedir. Kafada yağ bezesi estetik açıdan hoş bir görüntü oluşturmaz. Bu nedenle, yağ bezesi fazla büyümeden alınması en iyisidir; çünkü yağ bezesinin büyüklüğüne göre alınan bölgede saç kökleri ölebilir ve bu bölgeden saç çıkmayabilir.

Kafada Yağ Bezesi Oluşma Sebepleri Nelerdir?

Vücutta pek çok yerde çıkan yağ bezeleri, kafada sıkça görülür ve oluşma sebepleri tam olarak bilinmemektedir. Bu bezelerin neden oluştuğu hakkında fazla bilgi bulunmamakla birlikte, kalıtsal faktörlerin etkili olduğu düşünülmektedir. Kafada yağ bezeleri alınmış olsa bile, kafanın başka bir bölgesinde tekrar çıkabilir. Kandaki yağ düzeyinin etkisi olduğu için kolesterol değerlerinin kontrol altında tutulması önemlidir.

Kafada Yağ Bezesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kafada yağ bezesinin tedavisi genellikle cerrahi müdahale ile gerçekleştirilir. Bu işlem, lokal anestezi uygulanarak gerçekleştirilir. Ameliyat sırasında yağ bezesini sınırlayan kapsüller dikkatlice çıkarılmalıdır; kapsülün parçalanmamasına özen gösterilmelidir. Bu şekilde gerçekleştirilen ameliyatlarda yağ bezesi tamamen çıkarıldığında tekrar oluşma riski azalır. Ameliyatta kesilen bölgenin küçük olmasına özen gösterilmeli ve saçların çıkış şekline göre kesilmelidir. Kesiklere dikiş atılırken kesi yerine yakın ve geniş olmamasına dikkat edilmelidir; aksi takdirde ameliyat yerinde hoş olmayan bir iz kalabilir ve saç estetiği bozulabilir. Ameliyat sonrasında bölge pansumanla kapatılmamalıdır, yaranın açık kalması iyileşmeyi hızlandıracaktır. Ameliyatın mutlaka uzman bir doktor tarafından yapılması gereklidir. Kafada yağ bezi ameliyatı yapılırken saçlar traş edilmez. Uzman olmayan doktorlar bu bölgeyi traş ederek alabilir ve saçların uzaması uzun süreceğinden hoş olmayan bir görüntü oluşur. Uzman doktor tarafından yapılan ameliyat ise genellikle belli bile olmaz. Hastaların ameliyatın ertesi günü bile banyo yapmalarında sakınca yoktur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Beze Tarifi ve Malzemeleri

Beze Tarifi ve Malzemeleri

Haber Bülteni

Güncel

Yağ Bezesi Nasıl Geçer?

Yağ Bezesi Nasıl Geçer?

Güncel

Bacakta Yağ Bezesi Belirtileri ve Tedavisi

Bacakta Yağ Bezesi Belirtileri ve Tedavisi