Yanakta Beze Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Yanakta Beze Belirtileri ve Tedavisi

Yanakta Beze

Dünyada birçok kişinin şikâyetçi olduğu yanak bölgesindeki beze, ciddi bir sorunun işareti olabilmektedir. Yanakta beze, ağzın iç bölgesinden doğru çıkmaktadır.

Yanakta Beze Neden Oluşur?

Yanakta bezenin oluşum nedeninin mikrobik olduğu düşünülürse, enfeksiyon tedavi edildikten sonra ortadan kalkacaktır. Ancak lenfoma ya da cilt kanseri nedeniyle oluşmuşsa mevcut hastalığın tanısının konması ve tedavi sürecinin başlaması gerekmektedir. Beze genellikle vücutta deri altındaki kas dokusu arasında hızlı bir şekilde büyüyen, top şeklinde ve elle dokunulduğunda fark edilebilen yağ dokularına verilen isimdir. Diğer hücreler gibi büyüyüp çoğalabilir, bu nedenle dikkat edilmesi ve takip edilmesi gerekir.

Genetik Faktörler

Yanakta beze bazen genetik nedenlerle de oluşabilmektedir. Genellikle 20 ve 40'lı yaşlarda görülmektedir. Yanak bölgesinde oluşan bezeler için alınabilecek önlemlerden biri diş hekimlerinin kontrolleridir. Rutin olarak yapılan diş kontrolleri sırasında gelecekte yanakta bezeye neden olabilecek etkenler önceden saptanabilir ve müdahale edilebilir.

Hijyen ve Temizlik

Ağız ve yanağın dış bölümü sürekli temiz ve hijyenik olmalıdır. Dişlerin düzgün fırçalanması ve temizleyici losyonlar ile ağzın temiz tutulması bu hususta önemlidir. Birçok diş hekimi, yanakta bezenin ağız kanserine neden olmasından dolayı özellikle iki hafta içerisinde iyileşmeyen bezeleri dikkate almalıdır. Ayrıca yılda bir kere ağız kanseri muayenesi yapılması gerekmektedir.

Alkol ve Sigara Kullanımı

Alkol ve sigara gibi alışkanlıklar ve yerine tam oturmayan takma dişler, yanakta beze oluşumuna neden olabilir. Bazen de dişlerin keskin kısımları bezeye neden olabilir.

Yanaktaki Bezenin Müdahalesi

Yağ bezesini sivilce gibi sıkmak doğru değildir. Yanakta gelişen bezeler hekim kontrolünde temizlenebilir. Kendi başımıza sıkmak, çevresinde bulunan kapsülün patlamasına ve deri altına dağılan yağ dokusuna karşı vücudun tepki göstermesine neden olabilir, bu da enfeksiyon meydana getirebilir. Bu durumda antibiyotik tedavisine başlanır ve neticede o bölgede çukurlar oluşabilir. Bu nedenle kendi başımıza yanaktaki beze ile uğraşmamalıyız.

Yanakta Beze Tedavisi

Yanakta beze için hemen cerrahi müdahale gerekmez. Kanser şüphesi oluşturan etkenler yok ise ve boyutu 1-2 cm'den küçük ve büyüme olmuyorsa sadece takip edilmesi yeterlidir. Yanakta beze ya da şişkinlik halsizlik, iştahsızlık ya da anemi gibi bulgular gösteriyor ise hastanın tetkik edilmesi ve gerekli görülürse cerrahi bir müdahale gerekebilmektedir. Bezenin kendiliğinden yok olma ihtimali çok düşüktür, bu sebeple bezelerin dışarıdan müdahale ile alınması gerekmektedir.

Eğer hasta ameliyat yolunu tercih etmiyorsa, milyum adı verilen ve yüzde oluşan bezelerin tedavisinde de kullanılan cilt bakım ürünleri, buhar ile gözenek genişletme ya da lazer metotları ile deri üzerinden kaldırma şeklinde yapılır. Bu uygulamalara lipom tedavisi adı verilir.

Geçmiş olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Taşan

25 Temmuz 2024 Perşembe

Yanakta beze oluşan kişi olarak soruyorum, bu bezeler ne kadar sıklıkla ciddiye alınmalı ve hangi durumlarda mutlaka bir doktora görünmeliyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Taşan,

Yanakta oluşan bezeler bazen ciddi olmayabilir, ancak bazı durumlarda dikkate alınması gerekir. Eğer bu bezeler hızlıca büyüyorsa, ağrı yapıyorsa, renginde değişiklik varsa ya da dokunulduğunda sert ve hareketsiz hissediliyorsa mutlaka bir doktora görünmelisiniz. Ayrıca uzun süredir geçmeyen bezeler de ciddiye alınmalıdır. En iyisi, bu tip durumlarda bir uzmana danışarak kesin bir teşhis ve tedavi planı oluşturmaktır. Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Editörün Seçtiği

Tiroid Bezi Nodülleri

Tiroid Bezi Nodülleri

Haber Bülteni

Güncel

Yanakta Beze Belirtileri ve Tedavisi

Yanakta Beze Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Ter Bezi İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Ter Bezi İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Yağ Bezesi Belirtileri ve Tedavisi

Yağ Bezesi Belirtileri ve Tedavisi