Bebeklerde Yağ Bezesi Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde yağ bezesi, cilt altındaki yağ hücrelerinden oluşan yumuşak kistlerdir. Genellikle zararsız olmalarına rağmen, enfeksiyonlar ya da hastalıklar nedeniyle oluşabilirler. İzlenmeleri önemlidir; büyüme ya da sertleşme durumunda doktora başvurulmalıdır.
Bebeklerde Yağ Bezesi Belirtileri ve Tedavisi
31 Ağustos 2024

Bebeklerde Yağ Bezesi


Bebeklerde yağ bezesi, cilt altında biriken yağ hücrelerinin oluşturduğu yumuşak bir kisttir. Genellikle deri ile alttaki kas arasına yerleşir. Vücuttaki yağ hücrelerinin bulunduğu herhangi bir yerde ortaya çıkabilirler. Yağ bezeleri genellikle yumuşak bir yapıya sahiptir. Bu yağ bezelerinin üzerine basıldığında deri altında hafifçe hareket ederler veya yavaş yavaş kayarlar. Bir yağ bezesi büyüklük olarak bezelye büyüklüğünde olabileceği gibi birkaç santimetre büyüklüğünde de olabilir.

Bebeklerde yağ bezesi genellikle bebeklerin vücutlarının bazı bölgelerinde ortaya çıkar. Bebeklerde beze oluşumu, lenf bezlerinin şişmesinden de kaynaklanabilir. Bu tür rahatsızlıklar fark edildiğinde zaman kaybetmeden bu alanda uzman bir doktora başvurulmalıdır.

Bebeklerde Yağ Bezesi Neden Oluşur?


Bebeklerde oluşan yağ bezeleri genellikle enfeksiyonlar ve çeşitli hastalıklar nedeniyle ortaya çıkar. Vücuttaki lenf bezleri, dışarıdan gelebilecek bakteri ve virüslere karşı koruyucu görev üstlenir. Bebeklerde ve çocuklarda soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklarda bademciklerin şişmesi gibi enfeksiyon hastalıkları, boyun bölgesinde ve çene altında bezelerin oluşmasına neden olabilir.

Üst solunum yolu hastalığı geçiren bebeklerde boyun bölgesindeki bezeler şişerek kendini belli eder. Bebeklerdeki yağ bezeleri genellikle zararsızdır ve tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Ancak, bu yağ bezelerinin sadece basit bir kist mi yoksa zararlı bir kist mi olduğuna doktorun karar vermesi önemlidir. Eğer bebeklerdeki yağ bezeleri büyüyorsa, sertleşiyorsa veya sağlık sorununa yol açıyorsa, doktorunuzun önerisi ile bu bezeden küçük bir parça alınarak test yapılabilir.

Bebeklerde Yağ Bezelerinin Tedavisi Nasıl Yapılır?


Bebeklerdeki yağ bezeleri genellikle boyun bölgesinde bulunur. Boynun her iki tarafında bulunan ve yüze yakın lenf bezleri vardır. Bu bezeler damakta, bademciklerde, dilde, boğazda ve boyunda bulunabilir. Enfeksiyonun kaynağı bulunduğunda uygun bir antibiyotik tedavisi ile bezeler tedavi edilir.

Boyundaki bu bezeler eğer uzun süredir geçmiyorsa, lenf dolaşımına yakın olan yerler dikkatlice incelenmeli ve araştırılmalıdır. Ayrıca bebeklerdeki geniz bölgesinde bulunan bezeler de ihmal edilmemelidir. Çünkü genizdeki hastalıklarda bazı tümör hastalıkları gelişebilir. Bebeklerde uzun süredir var olan yağ bezeleri ameliyatla alınmalıdır. Çünkü bu bezeler hem görünüş olarak hem de sağlık açısından ilerleyen yaşlarda tümör gibi kötü huylu hastalıklara dönüşme riski taşımaktadır.

Özet

Bebeklerde yağ bezeleri genellikle zararsız olmasına rağmen, dikkatle izlenmeli ve gerekli durumlarda bir doktora başvurulmalıdır. Erken teşhis ve tedavi, olası ciddi sağlık sorunlarının önlenmesine yardımcı olabilir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Hulya 24 Nisan 2024 Çarşamba

Merhaba benim ogum 1 bucuk yasinda kafasinin arkasinda dogustan mercimek tanesi gibi bir beze vardi cok hafif buyudu o simdi ise bi tane daha cikmis ve cok korkuyorum doktorada goturdum norman bisey degil bu dedi boyle bisey basina gelen varmi

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Hulya Hanım,

Öncelikle oğlunuz için endişelenmenize çok hak veriyorum, bir ebeveyn olarak bu tür durumlar elbette endişe verici olabilir. Doktorunuzun normal olduğunu söylemesi bir nebze iç rahatlatıcı olsa da, eğer endişeleriniz devam ediyorsa başka bir doktordan veya bir çocuk cerrahından ikinci bir görüş almanızda fayda olabilir. Ayrıca, benzer deneyimler yaşamış diğer ebeveynlerin yorumlarını da takip etmek, size biraz daha bilgi ve güven sağlayabilir. Umarım en kısa sürede iç huzurunuzu bulursunuz. Sevgiler.

2. Cevap
cevap
Betul

Evet benim kizimdada var banada bisey yok diyo doktor baska hastaneye gidicez

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Güncel
Kasıkta Beze Belirtileri ve Tedavisi
Kasıkta Beze Belirtileri ve Tedavisi