Tükürük Bezi Taşı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
22 Temmuz 2024

Tükürük Bezi Taşı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Tükürük Bezi Taşı

Tükürük bezlerinin dokusunda veya salgı kanallarında oluşan kalsiyum birikintilerine tükürük bezi taşı (sialolit) denir. Tükürük bezinde taş oluşmasına ise tıbbi dilde sialolitiazis adı verilmektedir.

Tükürük bezi taşları, en sık rastlanan iyi huylu hastalıklardan biridir ve toplumda %1 oranında görülmektedir. Genellikle taşlar, tükürük bezinde tek taş olarak görülebilirken, birden fazla tükürük bezinde birden fazla taş da olabilir. Erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görülmekle birlikte çocuklarda tükürük bezi taşı nadirdir; genellikle ileri yaşlarda ve orta yaşlarda görülmektedir.

Tükürük bezi taşlarının %80-90'ı çene altı (submandibüler) tükürük bezinde gözlenirken, %10-15'i kulak önü (parotis) ve çok nadir olarak dilaltı tükürük bezlerinde (sublingual) ve küçük tükürük bezlerinde (minör) görülmektedir. Tükürük bezi içinde oluşan taşlar daha büyük ve tek taş olarak görülmekle birlikte, birden fazla tükürük bezinde daha çok görülebilmektedir.

Tükürük Bezi Taşı Belirtileri

Bazı insanlarda tükürük bezi taşları hiçbir belirti göstermeyebilir ve başka bir nedenden dolayı ağız filmi çekilmesiyle fark edilebilir. Tükürük bezi taşı, tükürük bezi bölgesinde şişlik ve ağrı ile anlaşılır. Bu durum çoğu zaman yemek yerken oluşan ağrılarla fark edilmektedir. Belirtileri kısaca özetleyecek olursak şunlardır:

  • Tükürük bezinin şişmesi: Tükürük bezi tamamen tıkalı değilse şişlik büyük olmayabilir.
  • Tükürük bezinde enfeksiyon oluşması: Kötü kokulu bir akıntıya neden olarak mide bulantısına yol açabilir.
  • Sürekli olmayan donuk bir ağrı.

Tükürük Bezi Taşı Oluşum Nedenleri

Tükürük bezi taşlarının oluşum nedenleri arasında şunlar yer almaktadır:
  • Su alımının azalması ile tükürük yoğunluğunun artması
  • Alerji ilaçları ve tansiyon düzenleyici ilaçlar gibi vücudun salgıladığı tükürük miktarını azaltan ilaçların kullanımı
  • Tükürük üretiminin aniden azalması

Tükürük Bezi Taşı Tedavisi

Tükürük bezi taşı tedavisinde çeşitli yöntemler kullanılmaktadır:
  • Cerrahi Operasyon: Bazı durumlarda küçük bir cerrahi operasyon ile bölge kesilerek taş çıkarılabilir. Ancak günümüzde bu yöntem yerine siyalendoskopi yöntemi daha çok kullanılmaktadır.
  • Probink: Küçük bir alet yardımı ile taşın ağız içerisine çıkarılmasıdır.
  • Siyalendoskopi: Tükürük bezi kanallarının içerisine kamera ile girilmesidir. Eğer taş görülebiliyor ve küçük ise bir cımbız yardımıyla alınabilir, büyük ise parçalanarak çıkarılır. Genellikle bu yöntem taş çıkarmada yeterli olabilmektedir.
  • Şok Dalga Tedavisi: Şok dalga tedavisi daha büyük boyutlu taşlar üzerinde kullanılmaktadır. Tükürük taşı tedavisinde pek fazla kullanılan bir yöntem değildir. Bu yöntemle taşlar küçük parçalara bölünerek siyalendoskopi ile alınır.
Çoğu zaman tükürük bezi taşları tekrar görülmez. Ancak nadiren de olsa tekrarlama durumu olabilir; bu gibi durumlarda tedavi yeniden uygulanır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni