Hipofiz Bezi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
26 Temmuz 2024

Hipofiz Bezi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Hipofiz Bezi

Hipofiz bezi, sfenoid kemiğinin üst kısmında yer alan sella turcica (Türk eyeri) adlı çukurda bulunur ve yaklaşık yarım gram ağırlığında olan, temel hormonları salgılayan bir endokrin bezdir. Hipofiz bezi, ön hipofiz (Adenohipofiz) ve arka hipofiz (Nörohipofiz) olmak üzere iki kısımdan oluşur. Hipofiz bezinin %80'ine yakınının adenohipofiz oluşturur.

Hipofiz Bezinin Fonksiyonları

Hipofiz bezinin salgıladığı hormonlar, diğer bezlerin işlevsellik kazanmasını sağlar ve bu bezleri kontrol eder. Adenohipofiz bezi altı, nörohipofiz bezi ise iki temel hormon salgılar. Hipofiz bezinin ürettiği bu hormonlar, vücuttaki diğer salgı bezlerinin çalışmasını ve hormon üretimini sağlar.

Nörohipofiz Bezi Hormonları
  • ADH (Vasopressin)
  • Oksitosin

ADH (Antidiüretik Hormon)

Antidiüretik hormon veya arginin vasopressin olarak bilinen ADH, böbreklere etki ederek kanın geri emilimini ve vücudun su dengesini düzenler.

Oksitosin

Oksitosin, memeden sütün çıkmasını sağlayan bir hormondur ve arka hipofizden salgılanır. Ayrıca, doğum sırasında uterus kasılmalarını tetikler.

Adenohipofiz Bezi Hormonları
  • Prolaktin
  • GH (Growth Hormone)
  • ACTH (Adrenocorticotropic Hormone)
  • FSH (Follicle Stimulating Hormone)
  • LH (Luteinizing Hormone)
  • TSH (Thyroid Stimulating Hormone)

Prolaktin

Prolaktin, normalde kanda 15-20 ng/ml düzeyinde bulunan ve doğum ile emzirmenin sağlanabilmesi için gerekli olan bir hormondur.

GH (Growth Hormone)

Growth Hormone olarak bilinen büyüme hormonu, ergenlik döneminde boy uzaması, vücut yağ ve kas oranlarının düzenlenmesi, zihinsel fonksiyonların sağlanması ve kemik dokularının güçlenmesi gibi önemli işlevlere sahiptir.

ACTH (Adrenocorticotropic Hormone)

ACTH, kortizol adlı hormonun böbrek üstü bezlerinden salınmasını kontrol eder. Kortizol, bağışıklık sisteminin düzenli çalışmasını, tansiyonun dengelenmesini ve damar içindeki sıvı oranının yeterli olmasını sağlar.

FSH (Follicle Stimulating Hormone) ve LH (Luteinizing Hormone)

GnRH hormonunun hipotalamustan salgılanması ile FSH ve LH hormonları hipofiz bezinden salınır. Bu hormonlar, cinsel fonksiyonların devamını ve üremeyi sağlar. Kadınlarda yumurtalıkları, erkeklerde ise testisleri uyararak cinsel hormonların üretimini artırır.

TSH (Thyroid Stimulating Hormone)

TRH hormonunun hipotalamustan salgılanması ile TSH hormonu hipofiz bezinden salgılanır. TSH, tiroid bezine giderek tiroid hormonlarının üretimini ve salgılanmasını kontrol eder.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Candeğer

25 Temmuz 2024 Perşembe

Hipofiz bezinin salgıladığı hormonların vücudumdaki diğer salgı bezlerinin çalışmasını ve hormon üretimini sağladığını öğrendim. Peki, hipofiz bezindeki bir sorun hangi hastalıklara yol açabilir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Candeğer, hipofiz bezindeki problemler birçok farklı hastalığa neden olabilir. Örneğin, hipofiz bezinin fazla çalışması durumunda Akromegali gibi büyüme hormonunun aşırı üretildiği hastalıklar ortaya çıkabilir. Aynı şekilde, yetersiz çalışması da hipopituitarizm denilen durumlara yol açabilir, bu da vücudun birçok fonksiyonunu etkileyebilir. Ayrıca Cushing Hastalığı gibi kortizol üretimini etkileyen durumlar da hipofiz bezindeki sorunlar sonucu gelişebilir. Hipofiz bezindeki tümörler de hormon dengesizliklerine ve buna bağlı çeşitli semptomlara yol açabilir. Bu nedenle, herhangi bir belirti veya şüphe durumunda bir uzmanın görüşüne başvurmak önemlidir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Epifiz Bezi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Epifiz Bezi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kasıkta Beze Belirtileri ve Tedavisi

Kasıkta Beze Belirtileri ve Tedavisi

Belde Yağ Bezesi Belirtileri ve Tedavisi

Belde Yağ Bezesi Belirtileri ve Tedavisi

Vücutta Yağ Bezesi Belirtileri ve Tedavisi

Vücutta Yağ Bezesi Belirtileri ve Tedavisi

Kasık Lenf Bezleri Belirtileri ve Tedavisi

Kasık Lenf Bezleri Belirtileri ve Tedavisi