Çene Altında BezeÇene altında meydana gelen şişlikler, genellikle "beze" olarak adlandırılır. Bu bezeler genellikle ağrılı olabilir ve kitle şeklinde hissedilirler. Çene alt kısmında meydana gelen bezelerin çeşitli birçok sebebi vardır. Ancak çene altında oluşan bu bezelerin en sık nedeni, çenenin alt kısmında yer alan lenf düğümlerinin şişerek iltihaplanmasıdır. Lenf düğümleri, bireyin sağlığını korumak için vücuttaki zararlı patojenleri, yani hastalığa neden olan etkenleri yok ederler. Bu nedenle, lenf düğümleri vücudun savunma mekanizmasının önemli bir parçasıdır. Bu savunma mekanizması, bulundukları bölgedeki patojenlere karşı ateş, şişme ve iltihap gibi belirtilerle kendini gösterir. Lenf düğümleri sadece çene altında bulunmaz; aynı zamanda kasık bölgesi ve koltuk altında da yoğun bir şekilde bulunurlar. Çene altında beze ciddi hastalıklara sebebiyet verebileceğinden, kesinlikle göz ardı edilmemeli ve mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Bazen lenf düğümleri, patojenlerden etkilenerek çene ağrısına sebep olabilirler. Bu ağrılar oldukça rahatsız edici olabilir ve çiğneme, konuşma gibi günlük aktiviteleri etkileyebilir. Hissedilen ağrı bazen geçici olabilir; ağrı bir süre devam eder ve daha sonra kendiliğinden geçer. Ancak ağrı devam ederse, nedenini tespit etmek gereklidir. Çene Altı Beze Sebepleri Nelerdir?
Çene Altında Beze Tedavisi Nasıl Yapılır?Çene altında beze tedavisi oldukça önemlidir çünkü acil müdahale gerektiren bir hastalığın belirtisi olabilir. Şişliğin ve ağrının giderilmesi için çene altındaki şişlik olan bölgeye sıcak paket uygulaması yapılabilir. Bunun dışında, doktor kontrolünde antibiyotik veya antienflamatuvar ilaçlar kullanılabilir. Ancak doktor, lenfomadan şüphelenirse biyopsi isteyebilir. Çene altındaki bezeler genellikle vücudun bir enfeksiyona veya başka bir sağlık sorununa verdiği tepki olarak ortaya çıkar. Bu nedenle, bu tür bir durumla karşılaşıldığında mutlaka bir sağlık profesyoneline başvurulmalıdır. |
Çene altımda oluşan beze nedeniyle sürekli ağrı çekiyorum ve bu ağrı günlük hayatımı oldukça etkiliyor. Bu durumun neden kaynaklandığını nasıl anlayabilirim ve hangi doktora gitmem gerekiyor?
Cevap yazMerhaba Tarab,
Çene altında oluşan bezeler genellikle enfeksiyonlar, lenf bezlerinin şişmesi ya da diğer tıbbi durumlar nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu durumun neden kaynaklandığını anlamak için bir doktora gitmeniz önemlidir. Öncelikle bir Kulak Burun Boğaz (KBB) uzmanına başvurabilirsiniz. KBB doktoru, bezeyi değerlendirip gerekli görürse sizi bir diş hekimi ya da genel cerrahi gibi başka uzmanlıklara da yönlendirebilir. Muayene ve gerekirse yapılacak tetkikler sonrasında, bezenin neden kaynaklandığı ve nasıl tedavi edileceği konusunda daha net bilgi edinebilirsiniz. En kısa zamanda bir uzmana başvurmanızı tavsiye ederim. Geçmiş olsun!