Ensede Beze Belirtileri ve Tedavisi
22 Temmuz 2024

Ensede Beze Belirtileri ve Tedavisi

Ensede Beze

Ensede beze oluşumunun birçok farklı nedeni olabilir. Bunların başında, boyun hareketlerinin düzensizliğinden veya yanlış hareketlerden kaynaklanan kasılmalar ve damarların üst üste gelmesi ile oluşan şişlikler gelir. Böyle durumlarda, ensede beze genellikle şişlik, kızarıklık ve ağrılı bir şekilde ortaya çıkar. Bu durum, kas zedelenmesi veya aşırı kasılmadan ötürü meydana geldiğinden, tedavi genellikle iyi bir masaj veya fizik tedavi ile bu ağrı ve şişliklerin geçmesi şeklindedir.

Ensede şişlik nedenlerinden bir diğeri ise kanser belirtisi olabilir. Bu durumda, tümör olasılığı göz önünde bulundurularak acil olarak uzman bir hekime başvurulmalıdır.

Ensede Beze ve Belirtileri

Ensede beze, eğer bir anda ortaya çıktıysa ve ağrılı ise, genellikle kas ağrısından kaynaklanır ve bu durum kas gevşetici, uygun bir fizik tedavi ile geçer. Bunun yanı sıra, damarlardan kaynaklanan bir durum söz konusu ise bir operasyona ve ameliyatla damarlara cerrahi müdahale gerekebilir.

Ensede oluşan beze, sıradan bir yağ bezesi de olabilir. Bu durumda, beze şırınga veya başka cerrahi yöntemlerle çıkarılır. Yağ bezesi genellikle patolojik bir durum teşkil etmemektedir ve tedavisi kolay olup kısa bir sürede iyileşmektedir.

Bezeler, diğer adıyla lenf nodülleri, vücudumuza giren yabancı organizmalarla savaşan bir tür savunma mekanizmalarıdır. Ensede, boyunda, koltukaltında, dirsek bölgelerinde, kasıklarda, kulak çevresinde ve karın içi organlarla göğüs boşluğunda bulunabilirler.

Ensede Beze Büyüklüğüne Ne Zaman Dikkat Edilmeli ve Araştırılmalı

Ensede beze, bir enfeksiyon hastalığından kaynaklanmışsa bu bezeler büyümekte ve şişmektedir. Normal durumlarda, 1 cm'den küçük olarak meydana gelirler. 1.5 cm'den büyük boyutlara sahip bezeler hastalık belirtisidir. Ensede bulunan bezeler genellikle enfeksiyon hastalığının habercisidir. Beze kanserlerinde ise bezeler ağrısız, oynar şekilde, lastik kıvamındadır. Bezelerin ağrılı, hassas, şiş ve kızarık olması enfeksiyondan kaynaklandığının habercisidir.

İki hafta süren beze şişkinliği normal karşılanabilir. Ancak iki haftayı geçmişse, akla kanser, tüberküloz veya viral enfeksiyonlar gelmelidir. Ensedeki kitlelerin ortaya çıkış süresi 3 günlük ise enfeksiyona bağlı, 3 aylık ise tümöre bağlı ve 3 senelik bir geçmişi var ise doğumsal bir nedene bağlıdır. Beze kanserleri boyun ve ense bölgesinden başlayabilir.

Ensede Beze Büyümeleri Nasıl Takip Edilmeli?

  • Eşlik eden anlamlı fizik inceleme bulgusu varsa mutlaka ciddi hastalıklar araştırılmalıdır.
  • Eşlik eden bir neden yoksa 2 veya 3 hafta gözlenir. Bu arada antibiyotik kullanılabilir.
  • 2 - 3 haftalık izleme sonunda bezeler tekrar değerlendirilir. Boyutta artışlar var ise ileri tetkikler yapılır.
  • 2 - 3 haftalık izlemede beze aynı boyutta sebat ediyorsa bir 2-3 hafta daha gözlemlenir. Beze kayboldu ise takipten çıkarılır.
  • İzleme sonunda beze aynı boyutta ise yine teşhis için inceleme yapılmalıdır. Gerekirse teşhis için beze biyopsisi alınmalıdır.

Yaygın beze büyümeleri daima ciddi hastalıkların habercisidir. Ayrıntılı bir öykü ve fizik muayene incelemesi tanıda çok yararlıdır. Viral enfeksiyonlarla lösemiler ve ileri dönem beze kanserleri yaygın lenf bezesi büyümesi yaparlar. Ensede beze var ise mutlaka uzman doktor tarafından kontrol edilmesi gerekmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni