Kasıkta Lenf Bezi Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Kasıkta Lenf Bezi Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kasıkta Lenf Bezi Şişmesi

Kasıkta lenf bezi şişmesi, genellikle ayak bölgesinde, bacakta ya da lenf bezine yakın bir bölgede meydana gelen yaralanma veya enfeksiyondan kaynaklanır. Lenf bezlerinin büyümesi, vücudun hastalıklara karşı savunma sisteminin düzgün çalıştığını gösterir. Bu bezler, vücudun bağışıklık sisteminin önemli bir parçasıdır. Kasık lenf bezi şişmesi, bezelerin içinin vücudu enfeksiyonlara karşı koruyan antikorlar ve beyaz kan hücreleriyle dolmasından kaynaklanır. Bu hücreler, kan dolaşımına nüfuz ederek vücutta mikroplarla savaşmaya başlarlar.

Lenf bezleri şiştikleri dönemde oldukça belirgin hale gelirler. Normalde fark edilmeleri zordur ve boyutları yarım santimetre kadardır. Ancak kasıkta lenf bezi şişmesi, ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. Bazı durumlarda lenf bezlerinde hafif ağrılı şişmeler meydana gelir. Eğer bu şişlik belirgin bir şekilde duruyorsa, ciddi bir rahatsızlık olma ihtimali mutlaka değerlendirilmelidir.

Tanı Nasıl Konur?

Kasıkta lenf bezi şişmesi nedeniyle doktora gittiyseniz, yakın zamanda geçirdiğiniz hastalıkları mutlaka belirtmelisiniz. Hastalık öykünüz, doktorun nedenleri saptaması açısından önemlidir. Ayrıca ilaç kullanma geçmişiniz de önemlidir, çünkü bazı ilaçlar lenf bezlerinin şişmesine neden olabilir. Bu ön bilgilerden sonra doktor bir fizik muayene yapacaktır. Bu muayene, kasık lenf bezlerinin büyüklüğünü belirlemek ve hassasiyetini anlamak için yapılan dokunuşlardan ibarettir. Hemen ameliyat endişeniz olmasın.

Fizik muayenenin ardından, bazı hastalıklar veya hormon işleyişini kontrol etmek amacıyla kan testi istenebilir. Doktor gerekli görürse, kasık lenf bezinin şişmesine neden olabilecek diğer bölgeleri daha detaylı değerlendirmek için görüntüleme testleri isteyebilir. Bu görüntüleme testleri arasında BT taramaları, MR ve ultrason yer almaktadır. Bazı hastalarda daha ileri testler gerekebilir. Doktor, lenf bezi biyopsisi isteyebilir. Bu test için lenf bezinden ince bir iğne ile hücre örneği alınacaktır. Alınan hücreler laboratuvara gönderilip kanser veya benzeri hastalıklar yönünden incelenir. Son aşamada doktor gerekli görürse, tüm lenf bezini çıkarabilir.

Tedavi

Kasıkta şişen lenf bezleri, tedavi edilmeden kendi kendine küçülebilir. Bazen doktor, tedavi aşamasına geçmeden önce sadece izlemek isteyebilir. Enfeksiyon kaynaklı şişme varsa, enfeksiyonları temizlemek için antibiyotikler veya antiviral ilaçlar kullanılabilir. Bunun dışında, ağrı ve enflamasyon ile savaşmak için aspirin ve ibuprofen gibi ilaçlar da kullanılabilir. Kasıkta şişen lenf bezi kanser kaynaklı ise, kanser tedavi edilmeden şişlik normal haline dönmeyecektir. Kanser tedavisi, şişen lenf bezini çıkarmak veya küçültmek için kemoterapi uygulanmasını içerebilir.

Ek Bilgiler

Lenf bezi şişmeleri genellikle geçici ve zararsızdır ancak uzun süre devam eden veya hızla büyüyen şişlikler, diğer belirtilerle birlikte görülüyorsa (örneğin açıklanamayan kilo kaybı, gece terlemeleri, sürekli yorgunluk) mutlaka bir uzman tarafından değerlendirilmelidir.

Lenf bezlerinin şişmesine neden olabilecek durumlar şunlardır:

  • Viral enfeksiyonlar (örneğin soğuk algınlığı, grip)
  • Bakteriyel enfeksiyonlar (örneğin cilt enfeksiyonları, cinsel yolla bulaşan hastalıklar)
  • Parazitik enfeksiyonlar
  • Bağışıklık sistemi hastalıkları (örneğin lupus, romatoid artrit)
  • Kanser (örneğin lenfoma, lösemi)

Erken tanı ve tedavi, ciddi komplikasyonların önlenmesinde büyük önem taşır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Boyun Lenf Bezi Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Boyun Lenf Bezi Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Tiroid Bezi Nodülleri

Tiroid Bezi Nodülleri

Tiroid Bezi İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Tiroid Bezi İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Göz İçinde Yağ Bezesi Belirtileri ve Tedavisi

Göz İçinde Yağ Bezesi Belirtileri ve Tedavisi

Beze Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Beze Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri